ΣΕΛΙΔΕΣ

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΣ

Ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι μια ενασχόληση με την τέχνη και την τεχνική των ραδιοεπικοινωνιών, η οποία έχει σκοπό την αυτοδιδασκαλία, τη δημιουργία φιλίας και την κοινωνική προσφορά με πολλούς τρόπους. Οι ραδιοερασιτέχνες, όπως ονομάζονται τα άτομα που ασχολούνται με τη δραστηριότητα αυτή, χρησιμοποιούν εξοπλισμό ραδιοεπικοινωνιών, τους πομποδέκτες, για να επικοινωνήσουν με άλλους ραδιοερασιτέχνες σε όλο τον κόσμο ή και στο Διάστημα. Η επικοινωνία δεν επιτυγχάνεται μόνο με την φωνή, αλλά και με σήματα morse, καθώς και με την βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών.


Οι ραδιοερασιτέχνες μπορούν να επικοινωνήσουν με όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας ταερτζιανά κύματα. Οι ραδιοερασιτέχνες δεν κάνουν μεταδόσεις όπως αυτές του ραδιοφώνου. Επίσης δεν σχετίζονται με το πειρατικό ραδιόφωνο, όπως πολλοί πιστεύουν, ή τους χρήστες της μπάντας πολιτών Citizent's Band (CB). Η λέξη ραδιοερασιτέχνης, δεν έχει κάποια σχέση με τις δυνατότητες του χρήστη, αφού οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πολλές γνώσεις πάνω στο θέμα, αλλά με τον σκοπό του ραδιοερασιτεχνισμού, ο οποίος δεν είναι η εκμετάλλευση των ραδιοεπικοινωνιών για εμπορικούς λόγους ή κέρδος, αλλά για αυτοδιδασκαλία και προς το κοινωνικό όφελος.


Αν και τα πρώτα στοιχεία του προέρχονται από τις αρχές του 1800, ο ραδιοερασιτεχνισμός με την σημερινή μορφή του διαμορφώθηκε στις αρχές του 1900 κυρίως στην Αμερική. Εκείνη την περίοδο, τα ραδιοφωνικά κύματα άρχισαν να χρησιμοποιούνται ευρέως εμπορικά, και έτσι οι κρατικές αρχές παραμέρισαν τους ραδιοερασιτέχνες, δίνοντάς τους μια περιοχή των βραχέων, η οποία ήταν εντελώς άχρηστη εκείνη την εποχή. Οι ραδιοερασιτέχνες όμως, πειραματιζόμενοι, κατάφεραν να επικοινωνήσουν παγκόσμια χρησιμοποιώντας αυτή την μπάντα, παρά τις προβλέψεις του υπόλοιπου κόσμου.


Οι ραδιοερασιτέχνες χρησιμοποιούν πολλά είδη διαμόρφωσης των ραδιοκυμάτων. Η πιο παλαιά και κοινή μέθοδος στην ραδιοερασιτεχνική επικοινωνία με φωνή, ήταν η διαμόρφωση πλάτους (ΑΜ), αλλά στις περιοχές VHF και πάνω χρησιμοποιείται η διαμόρφωση συχνότητας (FM, από το: Frequency Modulation) η οποία προσφέρει ήχο καλύτερης ποιότητας. 'Ενα άλλο είδος διαμόρφωσης, που σήμερα χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά από τους ραδιοερασιτέχνες στα βραχέα, είναι το SSB (Single Side Band). Ο τρόπος αυτός διαμόρφωσης προσφέρει πιο αξιόπιστη επικοινωνία, αυξάνοντας την ενεργό ισχύ του σήματος και περιορίζοντας το εύρος ζώνης που απασχολεί το κάθε σήμα, επιτρέποντας σε περισσότερους σταθμούς να λειτουργούν στο ίδιο εύρος, χωρίς να παρεμβάλλονται μεταξύ τους. Το SSB ουσιαστικά είναι διαμόρφωση AM, αλλά με τη χρήση φίλτρων ή άλλων διατάξεων (π.χ. Phasing circuits) αποκόπτονται το φέρον σήμα και η μία πλευρική μπάντα, αφήνοντας είτε το πάνω τμήμα που ονομάζεται USB (upper side band) ή το κάτω τμήμα LSB (lower side band) στο οποίο συγκεντρώνεται και όλη η διατιθέμενη ισχύς του πομπού.





Η Ραδιοτηλεγραφία, δηλαδή η επικοινωνία με σήματα Morse χρησιμοποιείται επίσης ευρέως από τους ραδιοερασιτέχνες. Ήταν ο πρώτος τρόπος επικοινωνίας μέσω ερτζιανών. Βρίσκει πολλές χρήσεις ειδικά στα βραχέα κύματα, καθώς επίσης και για πειραματισμό όπως στην επικοινωνία μέσω ανάκλασης σήματος στο φεγγάρι, εξ' αιτίας της αναγνωρισιμότητας του ήχου, καθώς είναι πιο εύκολη η ακρόαση ενός μονoτονικού ήχου μέσα από παράσιτα (στατικά κύματα), παρά μιας φωνής. Tα γράμματα του κώδικα Μορς είναι τα ίδια σε όλο τον κόσμο, έτσι είναι πιο εύκολο να επικοινωνήσουν άτομα που ζουν σε διαφορετικές χώρες. Επίσης, η ιδιοκατασκευή ενός πομπού σημάτων μορς, είναι πολύ πιο εύκολη. Επί πλέον, με τη χρήση συντομογραφιών, είναι ευχερέστερη η επικοινωνία μεταξύ ατόμων με διαφορετικές γλώσσες. Π.χ. QTH είναι το σπίτι ή η πόλη που ζούμε, CQ είναι η γενική κλήση, QRM είναι τα παράσιτα, QRL είναι το επάγγελμα ή η απασχόληση, YL είναι η κοπέλα, XYL η σύζυγος, κ.α.



Με την έλευση των υπολογιστών και την ευρεία χρήση τους, έχουν δημιουργηθεί νέοι, ψηφιακοί τρόποι διαμόρφωσης και κάποιοι άλλοι τρόποι επικοινωνίας, που υπήρχαν από πριν, όπως αυτή του ραδιοτηλέτυπου, συνεχίζουν να υπάρχουν, αλλά η αποκωδικοποίησή τους δεν γίνεται πια από μηχανικά συστήματα, αλλά από έναν απλό υπολογιστή. Οι υπολογιστές προσφέρουν νέες δυνατότητες στους ραδιοερασιτέχνες, όπως την μεταφορά δεδομένων με την βοήθεια ασυρμάτου ή και τον εντοπισμό θέσης, χρήσιμο σε αποστολές.




Οι επαναλήπτες (Repeaters), βοηθούν την επικοινωνία στα VHF και UHF, όπου είναι απαραίτητη η οπτική επαφή ανάμεσα στον πομπό και τον δέκτη. Οι επαναλήπτες τοποθετούνται σε κάποιο βουνό ή υψηλό κτήριο, κάνουν λήψη σε μια συχνότητα (Για Παράδειγμα 145.750 Mhz) και αναμεταδίδουν ό,τι λαμβάνουν σε μία κοντινή συχνότητα (Για Παράδειγμα 145.150 Mhz). Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να αυξηθεί η εμβέλεια της επικοινωνίας. Σε πολλές περιπτώσεις, όταν οι διαχειριστές των επαναληπτών το αποφασίσουν, και για λόγους αποκλεισμού παρεμβολών, απαιτείται να εμπεριέχεται στο λαμβανόμενο σήμα ένας τόνος, ο ποίος βρίσκεται σε μη ακουστική συχνότητα και δεν είναι αντιληπτός από τους ανθρώπους. Αυτός ο τόνος απαιτείται για να αναμεταδώσουν οι επαναλήπτες ό,τι λαμβάνουν. Αν δεν υπάρχει ο συγκεκριμένος τόνος, δεν ενεργοποιούνται. Επαναλήπτες γενικά υπάρχουν μόνο στα VHFUHF και άνω, καθώς στα βραχέα, όπου η μετάδοση γίνεται σε μακρυνές αποστάσεις, δεν υπάρχει λόγος χρήσης τέτοιων συσκευών.




Μια ιδιαίτερη κατηγορία επαναληπτών είναι οι αναμεταδότες (Transponders). Οι αναμεταδότες λειτουργούν όπως οι επαναλήπτες, αλλά αναμεταδίδουν το σήμα σε άλλη μπάντα. Για παράδειγμα, ένα σήμα στην μπάντα των VHF (π.χ 145.750 Mhz) θα αναμεταδοθεί στην μπάντα των UHF (π.χ 430.975 Mhz).

Οι ραδιοερασιτεχνικές μπάντες, βρίσκονται στα Βραχέα (HF), στις Υψηλές συχνότητες (VHF) και στις υπερύψηλες συχνότητες (UHF). Στην Ελλάδα οι αδειούχοι κατηγορίας 1 έχουν δικαίωμα εκπομπής σε όλες τις ραδιοερασιτεχνικές μπάντες, ενώ οι αδειούχοι κατηγορίας 2 μόνο στα VHF και UHF..

Σε όλες τις χώρες οι ραδιοερασιτέχνες απαιτείται να κατέχουν ραδιοερασιτεχνική άδεια που χορηγείται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Οι ραδιοερασιτεχνικές άδειες δεν δίνονται απλά με την καταβολή ενός παράβολου, αλλά μετά από επιτυχή γραπτή και προφορική εξέταση πάνω σε θέματα πομπών, δεκτών, ραδιοκυμάτων, νομοθεσίας, ασφάλειας χειριστή κ.ά. Κάθε χώρα έχει διαφορετική νομοθεσία για την χορήγηση ραδιοερασιτεχνικής άδειας, αλλά σχεδόν όλες οι χώρες υποβάλλουν τους ενδιαφερόμενους σε εξετάσεις για τη λήψη του ραδιοερασιτεχνικού Πτυχίου. Κατόπιν, ο πτυχιούχος λαμβάνει από τις αρμόδιες κρατικές Υπηρεσίες την αντίστοιχη άδεια.
Στην Ελλάδα
● Τα πτυχία των Ραδιοερασιτεχνών χωρίζονται σε (2) κατηγορίες ("κατηγορία 1" και "κατηγορία εισαγωγικού επιπέδου").
● Δικαίωμα για την συμμετοχή στις εξετάσεις για την απόκτηση πτυχίου ραδιοερασιτέχνη έχουν οι υποψήφιοι οι οποίοι είναι πολίτες Κράτους μέλους της ΕΕ ή του ΕΟΧ ή διαθέτουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα, έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους και έχουν αποδεικτικό αποφοίτησης από δημοτικό σχολείο.

Υπάρχουν πολλές Ραδιοερασιτεχνικές Ενώσεις σε όλο τον κόσμο, στις οποίες είναι μέλη οι περίπου 6.000.000 ραδιοερασιτέχνες στον κόσμο. Στην Ελλάδα ιδρύθηκε το 1958 η Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών (ΕΕΡ), η "εθνική" Ραδιοερασιτεχνική Ένωση με έδρα την Αθήνα, η οποία εκπροσωπεί τους Έλληνες Ραδιοερασιτέχνες στην Διεθνή Ένωση Ραδιοερασιτεχνών (IARU) και στις Κρατικές Αρχές.
 Εκτός από την ΕΕΡ υπάρχουν και πολυάριθμοι τοπικοί Σύλλογοι ανά τη χώρα, με σκοπό τους τη διάδοση του Ραδιοερασιτεχνισμού.

Πηγές: Ραδιοερασιτεχνισμός - Βικιπαιδεία




Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Προκήρηξη εξετάσεων απόκτησης πτυχίου ραδιοερασιτέχνη Β περιόδου 2013

ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πύργος 20Αυγούστου 2013
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Αρ. Πρωτ.: 222964/15837
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΗΛΕΙΑΣ
ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Ταχ. Διεύθυνση : Συντριάδα ΠΡΟΣ: ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
Ταχ. Κώδικας : 27100
FAX : 2621363116
Πληροφορίες : Θεόδωρος Τσίπας
Τηλέφωνο : 2621363103
e-mail : dme@ilia.pde.gov.gr
Α Π Ο Φ Α Σ Η
Θ Ε Μ Α : Προκήρυξη εξετάσεων για την  απόκτηση  πτυχίου
Ραδιοερασιτέχνη Β ΄  περιόδου  2013
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΗΛΕΙΑΣ
Έ χ ο ν τ α ς υ π ό ψ η
1. Τις διατάξεις του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α΄/7-6-2010) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης
και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης ».
2. Τις διατάξεις του Π.Δ. 132/2010 (ΦΕΚ 225 Α΄/27-12-2010) «Οργανισμός Περιφέρειας Δυτικής
Ελλάδας».
3. Την υπ' αριθμ. 46176/935/13 (ΦΕΚ 463 Β/26-2-2013) απόφαση Περιφερειάρχη Δυτικής
Ελλάδας «Ανάθεση άσκησης τομέων αρμοδιοτήτων στους Αντιπεριφερειάρχες της Περιφέρειας
Δυτικής Ελλάδας».
4. Την υπ' αριθμ. 52137/618/11 (ΦΕΚ 1285 Β/16-6-2011) απόφαση Περιφερειάρχη Δυτικής
Ελλάδας «Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του τομέα Μεταφορών – Επικοινωνιών στους
Αντιπεριφερειάρχες Περιφερειακών Ενοτήτων και εξουσιοδότηση υπογραφής στους
Προϊσταμένους Γενικών Δ/νσεων, Δ/νσεων και Τμημάτων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».
5. Τις διατάξεις του Ν.Δ. 1244/72 (ΦΕΚ 181 Α΄/16-10-1972) και του Π.Δ. 271/76 (ΦΕΚ 102
Α΄/30-4-1976) «Περί λειτουργίας ερασιτεχνικών και πειραματικών σταθμών ασυρμάτου και
ειδικών Ραδιοδικτύων».
6. Την υπ' αριθμ. 68000/763/09-12-2002 (ΦΕΚ 1579 Β΄/18-12-2002) απόφαση του Υπουργού
Μεταφορών & Επικοινωνιών «Κανονισμός λειτουργίας ερασιτεχνικών σταθμών ασυρμάτου».
7. Το με αρ. πρωτ. 1153/62/21-01-2003 έγγραφο του ΥΠ.Μ.Ε. Δ/νσης Διαχείρισης & Ελέγχου
Φάσματος Ραδιοσυχνοτήτων.
8. Την υπ' αριθμ. 38200/1136/11-8-2011 (ΦΕΚ 1969 Β΄/2-9-2011) απόφαση του Υπουργού
Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων «Κανονισμός λειτουργίας ερασιτεχνικών σταθμών
ασυρμάτου».
9. Την υπ' αριθμ. 16046/425/Φ310/2-3-2010 (ΑΔΑ:Β4ΩΡ1-0Ρ8) εγκύκλιο του Υπουργείου
Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.
10. Την υπ' αριθμ 146295/9069/13-6-12 (ΑΔΑ: Β4Λ07Λ6-Κ4Ε) απόφαση κ. Αντιπεριφερειάρχη
Ηλείας «Περί συγκρότησης της εξεταστικής επιτροπής Ραδιοερασιτεχνών».
Α Π Ο Φ Α Σ Ι Ζ Ο Υ Μ Ε
1. Προκηρύσσουμε τις εξετάσεις της Β΄ περιόδου 2013 για απόκτηση πτυχίου Ραδιοερασιτέχνη.
2. Οι εξετάσεις θα γίνουν στην αίθουσα εξετάσεων της Διεύθυνσης Μεταφορών και
Επικοινωνιών Π.Ε. Ηλείας (Συντριάδα, Πύργος) την Δευτέρα 30-9-2013 και ώρα 17.00.
3. Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στις εξετάσεις θα πρέπει να καταθέσουν σχετική αίτηση με
πλήρη δικαιολογητικά στην Υπηρεσία μέχρι και την Δευτέρα 23-9-2013.
4. Η εξέταση θα γίνει χρήση Η/Υ σε ερωτηματολόγια πολλαπλών επιλογών σύμφωνα με τα όσα
προβλέπονται στην υπ' αριθμ. 38200/1136/11-8-2011 (ΦΕΚ 1969 Β΄/2-9-2011) απόφαση του
Υπουργού Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων.
5. Οι υποψήφιοι για να τους επιτραπεί η συμμετοχή τους στις εξετάσεις θα επιδεικνύουν στην
επιτροπή την αστυνομική τους ταυτότητα ή κάθε άλλο αποδεικτικό μέσο των στοιχείων
ταυτότητάς τους.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Υπηρεσία
τις ώρες 08:30-13:00 καθημερινά ή στο τηλέφωνο 26213-63103 και 26213-63104.
Ο
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΦΥΡΑΣ

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

YAGI ANTENNA FOR 12 M.



Ga: 8,13 dBi   -   Gh: 5,98 dBd   -   F/B: -640,40   -   SWR: 1.0   -   Ohm: 50.0

ΠΡΟΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

Στις 17 & 18 Αυγούστου 2013 ο ΣΥ.Ρ.ΗΛ. πραγματοποίησε το 2ο HAM FEST στην Κουρούτα Αμαλιάδας.

Το Δ.Σ. του συλλόγου μας είχε αναλάβει 3 μήνες την προετοιμασία αυτού του event και εκ του αποτελέσματος πιστεύουμε οτι πήγαμε αρκετά καλύτερα από την περσινή χρονιά. Τα μέλη του ΣΥ.Ρ.ΗΛ. δεν είναι πολλά αλλά κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε (ανάλογα με τη δύναμή μας) σε μια χρονιά δύσκολη. Ευτυχώς ξεπεράσαμε γρήγορα τα οικονομικά  προβλήματα, χάρη στη Δημοτική Αρχή που μας έδωσαν το χέρι σε αυτή μας την προσπάθεια. Μας τίμησαν με την παρουσία τους συνάδελφοι από πολλούς συλλόγους όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις.
 Επίσης πολλοί ήταν αυτοί που πλησίασαν το χώρο της εκδήλωσης χωρίς να είναι εραστές του χόμπυ και δήλωσαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα πλούσια εκθέματα.
Βλέπετε η Κουρούτα Αμαλιάδας είναι καλοκαιρινός προορισμός και ο Αύγουστος είναι ο μήνας που συγκεντρώνει  τον περισσότερο κόσμο από όλους τους Νομούς της Χώρας μας και όχι μόνο.
Αυτό που μας στεναχώρησε όμως ήταν η αποχή των μεγαλοκαταστηματαρχών με τα τρανταχτά ονόματα ραδιοερασιτεχνικού υλικού. Για αυτό το λόγο θα ήθελα να απευθυνθώ σε αυτούς του κυρίους με τις << βαρβάτες εταιρίες>>.
Κατά τη γνώμη μου 2 πράγματα μπορεί να συμβαίνουν.
Πιστεύετε ότι η Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα μέχρι τον Ισθμό της Κορίνθου ή θεωρείτε αυτές τις εκδηλώσεις περιττές και τις απαξιώνετε!
Σκόπιμα δεν σας λέω για κρίση,γιατί βλέπουμε και είδαμε και στη δική μας την εκδήλωση πολλούς ιδιώτες κατασκευαστές να δίνουν το παρόν. Και αφού μπορούν αυτοί, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν μπορούν οι << μεγάλοι >>.
Εάν κύριοι συμβαίνει το πρώτο σκέλος τότε σταματήστε να διαφημίζεται τα προιόντα σας στην επαρχία και να ζητάτε νέο πελατολόγιο.
Εάν συμβαίνει το δεύτερο τότε δεν μένει τίποτα από το να το πείτε δυνατά. Να μην ξεκινούν συνάδελφοι μου να κάνουν τρελά χιλιόμετρα για να δουν τα προιόντα σας και να το πάρουν απόφαση να κάνουν τα ψώνια τους εκτός Ελλάδας ή από την τοπική αγορά κάθε πόλης.
 Είναι απλό.
Καταφέρατε να επανδρώνουν αυτά τα event εκθέτες με προιόντα που δεν έχουν σχέση με το ραδιοερασιτεχνισμό, αναγκάζοντας τους συλλόγους να δέχονται αυτές τις συμμετοχές για να γεμίζουν οι χώροι των εκδηλώσεων.
Επιτέλους κύριοι, στηρίξτε τους συλλόγους που κάνουν μεγάλη προετοιμασία, και σεβαστείτε τον κόσμο που κάνει χιλιόμετρα και έξοδα, για να δούν και να αγοράσουν το όνειρό τους.

Ευχαριστώ πολύ τους εκθέτες που μας τίμησαν με την παρουσία τους, τους αγαπητούς συναδέλφους από τους περισσότερους συλλόγους που ταξίδεψαν μέχρι το Ν.Ηλείας για να δουν και να μας γνωρίσουν, το Δήμο Ήλιδας για την παραχώρηση του χώρου και την οικονομική βοήθεια, τον Εμπορικό Σύλλογο Αμαλιάδας που ανταποκρίθηκε σε κάθε μας αίτημα, και τέλος τα Μ.Μ.Ε. για τη στήριξή τους σε κάθε μας βήμα.



Με σεβασμό.

Θωμάς Σπίνος – SV3JZT
Πρόεδρος ΣΥ.Ρ.ΗΛ.